top of page

Att resa som miljömedveten


Att veta att vi alla borde sluta flyga och minska våra utsläpp drastiskt för att rädda klimatet... Och samtidigt älska resor, både privat och i jobbet... Det är ingen lätt kombination. Flygskammen är ett faktum. Förra året åkte jag till Costa Rica, för att jag var nyfiken, för att jag ville uppleva och skriva om landet. Det blev bland annat en artikel om skogens roll i att fånga upp koldioxid och hur landet jobbat framgångsrikt med återskogning. Men samtidigt ökade jag mina utsläpp rätt rejält. Det finns egentligen inga bra ursäkter. Jag är en av alla de som älskar att resa. (En studie från Göteborgs universitet som undersökt ungas flygvanor har föresten visat att miljöintresse och reslust är en rätt vanlig kombination.)

Men jag vet att jag inte kan göra sådana långresor speciellt ofta. Helst inte alls. Så framöver kommer det bli mer resor i Europa. Med tåg, om inte kostnaden blir extremt mycket högre. För det är tyvärr så att man lever i ett sammanhang där många faktorer spelar roll. Ekonomin är en av dem. En annan är att jag har en dotter som är halvitalienska. Hon har släktingar i Italien och vi vill gärna hälsa på dem åtminstone ett par gånger varje år. Det vi då brukar göra är att vi åker längre perioder. Vi har lyxen att kunna bo hos farmor och farfar. Både jag och hennes pappa har flexibla jobb som tillåter denna typ av resande. Det borde fler ha i framtiden. Dessutom borde flyget beskattas på ett sådant sätt att det betalar sina miljökostnader. Det är till sist priset som avgör för många vilket färdmedel de väljer.

När det nu ändå är som det är att jag reser en hel del och inte kommer att sluta med det, så vill jag ändå lägga till att det finns andra saker man kan göra för att minska sina utsläpp. Vi har valt att flytta ifrån ett hus ute på landet till en mindre lägenhet i Göteborg och sälja bilen. Vi trivs bättre så, och samvetet känns lite lättare. Och när det gäller shopping så köper vi egentligen inget mer än det vi behöver. Förutom att det minskar utsläppen så får man dessutom mer tid över till de saker som verkligen är viktiga i livet. För hur många prylar och kläder behöver man? Egentligen?

Comments


bottom of page