top of page

Klimat, avfall och biologisk mångfald. Det finns många problem att lyfta fram. Men för mig är det lika viktigt att försöka lyfta fram de positiva exemplen. Lokala valutor, grupper som strävar efter nerväxt som motreaktion till samhällets tillväxtnorm, eller helt enkelt vanliga människor som gör något i sin vardag för att påverka. Här nedan hittar du några exempel. 

Naturen fick betala när Bolidens damm brast

20 år har gått sedan svenska gruvföretaget Bolidens gruvdamm brast i byn Aznalcóllar i Andalusien och skapade Spaniens dittills största miljökatastrof. Omkring sju miljoner kubikmeter metallslagg och surt vatten spreds i omgivningarna. Saneringsarbetet har kostat hundratals miljoner euro och än i dag pågår de rättsliga processerna kring vem som ska betala.

Den lyckliga nerväxten

Teorier om nerväxt brukar ofta bli betraktade med skepticism och som något av en utopi. Men planetens resurser är ändliga och runtom i världen ser man tecken på hur nya värderingar växer sig allt starkare. Med allt fler kriser som avlöser varandra, vill många se en ny logik. I Italien har rörelsen Decrescita felice – den lyckliga nerväxten – lockat till sig många anhängare som vill börja förändringen redan i dag...

Publicerad i tidningen Syre - nr 14/2017

Europas "billiga" fruktträdgård

Växthusen i Almería i södra Spanien förser hela Europa med frukt och grönsaker – en industri som skapat otaliga jobb de senaste decennierna. Men ett fåtal stora aktörer dominerar marknaden och tar den största delen av vinsten. Resultatet blir att jordbrukarna har små marginaler och många av arbetarna lever på knappa löner, med migrantarbetare som den mest utsatta gruppen.

Publicerad i tidningen Syre - nr 38/2017

Bohuskusten – en av Europas mest nedskräpade sträckor

Plast i havet har seglat upp som en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Syre Göteborg följde med några engagerade skräpplockare ut till Hönö med omgivande öar under Nordiska kusträddardagen. Där blev det tydligt att det mesta av havs- och kustskräpet är plast, och att ursprunget ofta är våra engångsartiklar. 

Publicerad i Tidningen Syre - nr 101/2018

DSC_2142 2.jpg

Så här påverkar klimatförändringarna extremvärmen

Värmerekord efter värmerekord. Det kanske mest extrema med denna sommar är att värmen har hållit sig kvar så länge. Meteorologen och naturskadespecialisten Pär Holmgren reder ut vilka faktorer som ligger bakom detta. 

Publicerad GP - 5/8-2018

sun-3588618_1920.jpg

Kina vill sluta vara västvärldens "sophög"

Miljoner ton avfall skeppas årligen till Kina från västvärlden. Målet är återvinning, då landet är i stort behov av råmaterial för sin tillverkningsindustri. Men innehållet är ofta uppblandat med orena eller giftiga material och har lett till stora miljöproblem. Från och med årsskiftet kommer Kina inte längre att tillåta import av en rad olika avfall. Vad får det för följder?

Publicerad i tidningen Syre - nr 96/2017

Vill befria tjejers tankar

Redan som 13-åring startade hon en förening för att hjälpa utsatta kvinnor i Hammarkullen. Sedan dess har Hajar Alsaidan suttit i ungdomsfullmäktige, varit ungdomsreporter och krönikör, skrivit två och en halv roman och börjat studera juridik. Nu ger hon en magdanskurs med syftet att diskutera och bryta inlärda tankeprocesser.

Publicerad i ETC Göteborg - 2016-01-12

Vattenbrist hotar mångfalden

Klimatförändringarna ändrar spelreglerna på många skilda sätt. I södra Europa syns redan effekter av varmare temperaturer och mindre nederbörd. Nationalparken och världskulturarvet Doñana i södra Spanien är hårt drabbat av vattenbrist, på grund av flera samverkande faktorer. Väster om den artrika parken ligger ett gigantiskt jordgubbsodlardistrikt som bokstavligen stjäl mycket av vattnet. Detta kritiseras av såväl forskare som miljöorganisationer. 

Publicerad i tidningen Effekt - Nr 2/2018

Lokala pengar allt vanligare

I Spanien finns ett 90-tal lokala valutor. I området kring Jerez de la Frontera i Andalusien hittar man inte mindre än fem olika valutor, och flera kommuner har fått upp ögonen för möjligheterna med utvecklingen.

Publicerad i Grus & Guld - nr 2/2017

Lokala pengar allt vanligare.png

Fler forskare ger tydligare besked kring kopplingarna

Fler extrema väderhändelser har sedan länge förutspåtts av klimatforskare som en konsekvens av klimatförändringarna. Men nu börjar alltfler att tala om kopplingarna till enstaka väderextremer.

Publicerad GP - 5/8-2018

sunset-3325080_1920.jpg
bottom of page